En färdig kryddblandning som du kan köpa på en mataffär innehåller chilipeppar, paprikapulver, salt, spiskummin, lök, vitlök, oregano samt diverse tillsatser. Med andra ord är det mycket enkelt att tillreda sin egen taco- kryddblandning. Att blanda sin egen kryddblandning för en lyckad tacokväll medför en helt annan, mer äkta matlagningsupplevelse än att köpa en färdig. Det är inte någon större prisskillnad mellan att köpa en färdig eller att göra en egen blandning, det enda som skiljer är egentligen tillagningstiden och matlagningsupplevelsen. Dock finns det fler fördelar med att tillaga en egen blandning och den främsta är att du får din egen smak och du kan själv reglera styrka såväl som smak efter vilja och behov.

Salsasås

För en lyckad tacokväll är en god salsasås lika viktig som köttet eller andra fyllningar. Precis som med kryddblandningen kan du köpa färdig salsasås. Oftast förekommer dessa i två former, mild och het. Innehållet är i stort sett detsamma med skillnad på mängd chilipeppar, cayennepeppar eller jalapeno.

Precis som med kryddblandningen är det både roligare och mycket enkelt att tillreda sin egen salsasås. Fördelen med att göra det själv är att du får den smak du själv vill ha, du kan själv bestämma styrkan och reglera den efter smak och tycke. Att tillreda en salsasås själv tar inte längre tid än ett par minuter, men vill du ha den extra fin och god bör den stå svalt (i kylen) cirka tre timmar.

En klassisk salsasås innehåller krossade eller passerade tomater, jalapeno, chilikrydda, cayennepeppar, malen kummin, oregano, vitlök och eventuellt lite citronjuice. Ett bra recept på tacosås är detta.

Vanliga kryddor i samband med Tacos

Chilipeppar är en sortgrupp inom arten Spanskpeppar och är inte besläktat med vanlig peppar. Namnet Spansk peppar eller Chilipeppar har den fått från den period så spanjorerna härskade över den del av världen som chilipeppar kommer ifrån. Arkeologiska studier visar att denna frukt har odlats i mer än 8 000 år och då främst i Chile.

Styrkan i frukten kommer från ämnet capsaicin och återfinns främst i chilins fröfäste. Därmed kan man reglera styrkan i frukten genom att skära bort innandömet. Styrkan och smaken hos chili gör den mycket populär inom matlagning.

Cayennepeppar är även den ett samlingsnamn för en grupp sorter inom arten Spanskpeppar och precis som chilipeppar innehåller den ämnet capsaicin som ger den karaktäristiska styrkan. Namnet har den fått efter staden Cayenne i Franska Guyana. Frukten inom gruppen är mycket stark och är därför populär inom matlagning av heta rätter, såsom Tacos och liknande.

Några Kryddor från Webbutiken Lyckasmedmat.se Se alla här

Garam masala

Garam masala


Pris: 56

Kryddställning från Kitchen Craft

Kryddställning från Kitchen Craft

Smart kryddställning i stilren design från Kitchen Craft….
Pris: 461

Magnetisk kryddställning

Magnetisk kryddställning

En magnetisk kryddhylla med burkar i rostfritt stål från Kitchen Craft….
Pris: 305.25