Ordet taco kommer från spanska språket och betyder rätt och slätt ”bunt”. När man talar om tacos menar man oftast den mexikanska maträtten med samma namn. Tacos är egentligen ett samlingsnamn för ett mexikanskt sätt att äta många olika maträtter med hjälp av ett pannkaksliknande bröd av majs- eller vetemjöl och kallas för Tortilla eller Burrito. Ordet Burrito betyder ”liten åsna” på spanska men är även den vanligast förekommande formen av Tacos, det vill säga ett mjukt bröd av majs- eller vetemjöl med fyllning. Tortilla-brödet är ofta grillat eller ångad för att vara mjuk och formbar. I Tex-mex-köket förekommer ofta så kallade Tacoskal i samband med förtäring av Tacos.

Tacoskalen är torkade majstortillas som påminner om våra ”snacks chips”, dessa används för att lättare kunna äta upp allt på tallriken samt att doppa i salsasås eller liknande.

Fyllningen i Tortillas kan variera men är i regel spanskt ris, kött, bönor, sallad och salsasåser. Den mexikanska varianten av Tacos (originalet) är mindre än den amerikanska varianten som är betydligt större och innehåller mer fyllning såsom ost, gräddfil, lök, guacamole och liknande samt ris, kött och bönor.

Tacos är en mycket gammal maträtt och härstammar från Mexiko. Det är däremot på senare tid som resten av världen uppmärksammat och blivit förälskade i denna maträtt och detta sätt att äta mat.

Tortillas och Burrito

Mexikanska berättelser talar om en man vid namn Juan Mendez och utspelar sig under den Mexikanska revolutionen. Denna man brukade varje dag stå i ett torgstånd i kvarteret Bella Vista i staden Juares, Mexiko och sälja Tacos till folket som gick förbi på gatan. Mendez hade stora problem med att hålla maten varm tills någon behagade köpa hans Tacos. Ingen ville köpa ljummen, gammal mat från ett stånd och han kunde inte laga Tacos hela tiden för att sedan slänga det som inte blev sålt, då föddes en idé hos Mendez som skulle komma att revolutionera hela det mexikanska köket. Han svepte in maten i en vetetortilla som gjorde att den kunde behålla värmen avsevärt mycket längre tid. Denna nya maträtt blev genast en succé och folk vallfärdade till Mendez lilla stånd för att få smaka Tacos i tortillas. Tortilla, eller Burrito spred sig som en löpeld över hela Mexiko och blev snabbt till den traditionella maträtt som vi äter idag runt om i hela världen.

Tacos kan du finna i många olika former och skepnader. I Sverige äter vi oftast Tacos eller Tortillas med vanlig köttfärs som är stekt med en Taco-kryddmix. Denna köttfärsblandning äts antingen i Tortillabröd eller med Taco- chips blandat med sallad.